Вести

Министарка Ђукић Дејановић у Прибоју поводом координације активности у области популационе политике

Министарка без портфеља у Влади Републике Србије, задужена за демографију и популациону политику, Славица Ђукић Дејановић, данас је посетила општину Прибој. Она се том приликом састала са руководством општине Прибој, где се разговарало о томе, који су то начини поред националних програма, које би јединица локалне самоуправе могла да реализује у циљу побољшања популационе политике.

На састанку са председником општине Прибој, Лазаром Рвовићем и председником Скупштине, Борисом Мрдовићем, министарка је оценила да у Прибоју већ постоји сензибилитет за ове ствари, имајући у виду скроман буџет из ког се на име разних мера издваја око 22 милиона. Упркос томе, у Прибоју се на сваких 1000 становника роди тек нешто преко седам беба, а умре 14 особа, што је статистика која се мора мењати, оценила је Ђукић Дејановић.

Министарка је у оквиру своје радне посете обишла и ПУ "Невен" Прибој, где се уверила у неопходност стварања бољих услова за нове смештајне капацитете предшколског и јасленог узраста деце, што ће у наредном периоду бити један од главних задатака.

"Мислимо да Прибој може комплементарно са нациналним програмом дати даљу подршку. Догодиће се да, жена која затрудни четврти пут добије близанце и пошто ће држава из националног програма финансирати само 4. дете до његове десете године, јединица локалне самоуправе би требало да преузме обавезу да брине о петом детету, да буде у истом статусу.", рекла је Ђукић Дејановић.

Председник општине Прибој истакао је да Прибој генерално ужива велику подршку Владе Републике Србије, и да као општина подржава програм Владе Републике Србије о популационој политици.

"Само у ФАП Влада је уложила око 100 милиона евра, добили смо 13. Слободну зону у Србији, у којој је запослено тренутно око 300 људи, у наредној години планирамо још око 300 људи, Фап улази у одбрамбену индустрију а ту се ради пројекат на одрживих 300 радних места, а у комбинацији са овим мерама, свакако ће допринети бољој демографској слици Прибоја у наредном периоду.", рекао је Рвовић.

Он је подсетио и на улагања Владе Републике Србије у Прибој преко Канцеларије за јавна улагања, захваљујући чијем улагању ће бити потпуно обновљене две школе у Прибоју, а такође бити изграђена и нова топлана на бимасу преко које ће се грејати школски објекти и вртић.

Министарка је данас посетила и 13. Слободну зону у Србији, у којој се састала и са представницима општина у окружењу и округа, на тему коорднације активности у области демографије и популационе политике у овом делу Србије.

Copyright © Центар за социјални рад Прибој 2013-2021. All Rights Reserved.