Вести

Положај самохраних родитеља у друштву – Како их закон препознаје?

У оквиру пројекта „Самохрани родитељи – положај у друштву и значај подршке“ Форум жена Пријепоља, у сарадњи са удружењем самохраних родитеља „Пан“ из Нове Вароши, организовао је округли сто на коме су учествовали представници Центара за социјални рад из Ужица, Прибоја и Нове Вароши, представници Националне службе за запошљавање филијале у Пријепољу, Основног суда у Пријепољу и компаније „Трендтекс“.

Циљ округлог стола био је да се проблеми самохраних родитеља у овим општинама учине видљивијим и да се стекне увид у рад институција и невладиних организација на унапређењу њиховог положаја. Највећи проблем са којима се сусрећу је непостојање јасне и прецизне дефиниције самохраног родитеља. По Закону о финансијској подршци породицама са децом, самохраним се сматра родитељ који самостално врши ово право када је други родитељ непознат, умро или лишен родитељског права. У Удружењу самохраних родитеља „Пан“ из Нове Вароши истичу да оваква дефиниција изоставља велики број родитеља који фактички сами гаје децу услед развода.

Покушавамо да додамо да разведен родитељ као разведен нема више никаква права нити друштвене привилегије везано за запошљавање, здравство или било која друга животна питања – истакла је представница Удружења самохраних родитеља „Пан“ из Нове Вароши Биљана Бјелановић и додала да удружење жели да делује на сами врх државе и да им општине, ма колико се трудиле, не могу помоћи у тој намери.

Право на новчану социјалну помоћ у општини Пријепоље током 2018. године остварило је 15 самохраних родитеља, а у општини Прибој 10 самохраних родитеља и 10 једнородитељских породица. На евиденцији центра у Новој Вароши је 28 једнородитељских породица, док у Ужицу новчану социјалну помоћ добија 25 самохраних мајки.

Директори Центара за социјални рад Ужице Ана Урошевић, Прибоја Зоран Полић и Нове Вароши Јелена Лековић сложили су се да су основни проблеми са којима се самохрани родитељи суочавају непостојање јасне и прецизне дефиниције ове категорије и јединствене евиденције. Осим новчане социјалне помоћи, сва три Центра за социјални рад пружају и друге погодности, у чему предњачи Нова Варош, која самохраним родитељима који су на евиденцији Центра за социјални рад обезбеђује бесплатне уџбенике за децу самохраних родитеља, бесплатан боравак у вртићима и низ других олакшица.

Оно што се мени не свиђа то је што се сви самохрани родитељи упућују у Центар за социјални рад. На тај начин их дискриминишемо и правимо од њих социјалне случајеве. Нисам за то, већ, с обзиром да се ту већином ради о радно способним људима, треба да их запошљавамо – једно је од решења које нуди директор Центра за социјални рад Прибој Зоран Полић.

На округлом столу је истакнуто да се самохрани родитељи често суочавају са дискриминацијом при запошљавању, нерешеним стамбеним питањем и неразумевањем околине, чак и породице и пријатеља, посебно у мањим, патријархалним срединама.

Извор: foruminfo.rs

Опширније у видео прилогу:

Copyright © Центар за социјални рад Прибој 2013-2021. All Rights Reserved.