Вести

Има ли дискриминације при запошљавању самохраних родитеља?

Незапосленост, дискриминација приликом запошљавања и неплаћање алиментације неки су од главних проблема са којима се суочавају самохрани родитељи у Србији.Одговоре на то како решити ове проблеме и унапредити њихов положај у друштву покушали су да дају представници Национелне службе за запошљавање, Основног суда у Пријепољу и привредног сектора на округлом столу организованом од стране Форума жена Пријепоља.

На евиденцији Филијале Националне службе за запошљавање у Пријепољу налазе се 62 лица која се воде као самохрани родитељи. Од тог броја 53 су самохране мајке и 6 самохраних очева.

Самохрани родитељи су на тржишту рада препознати као категорија теже запошљивих лица и имају приоритет приликом запошљавања кроз наше мере активне политике запошљавања, а ту пре свега мислим на финансијске мере – истакао је Александар Стикић из ФилијалЕ НСЗ у Пријепољу и додао да би свака локална самоуправа требало да зна приоритете приликом запошљавања и да би у својим локалним акционим плановима могли да предвиде одређена средства за запошљавање ове категорије уз техничку подршку и помоћ НСЗ.

Податак да послодавци ређе запошљавају самохране родитеље јер сматрају да ће чешће одсуствовати са посла и имати слабији радни учинак не важи за компанију „Трендтекс“. Као друштвено одговорна, ова компанија у својим погонима запошљава самохране родитеље, а предност приликом запошљавања дају и деци самохраних родитеља запослених код њих.

Ни у једном тренутку од када сам је у компанији „Трендтекс“ нико није био дискриминисан. На против, добијали смо препоруке у каквој се ситуацији налазе и уколико задовољава наше потребе као послодавца ми ћемо га запослити – рекла је ПР менаџерка компаније „Трендтекс“ Суанита Челебић и додала да самохрани родитељи код њих увек имају предност. Ако желе посао и уколико имају квалификације та одредница самохраног родитеља њих не дисквалификује, већ их дисквалификује ако не знају и неће да раде.

Један од проблема са којима се сусрећу самохрани и разведени родитељи је неплаћање алиментације. Према подацима Основног суда у Пријепољу, који делују и на подручју Нове Вароши у протекле две године покренуто је 188 поступака за развод брака, од чега 151 предмет у Пријепољу и 37 у Новој Вароши. Право на издржавање у истом периоду остварило је 8 самохраних родитеља у Новој Вароши и 128 у Пријепољу. Међутим, алиментација није увек сигуран извор прихода јер родитељ, који треба да је плаћа, често избегава измирење ове обавезе.

Људи немају капацитет да то одвоје на једну страну, а да схвате да су деца и обавезе према деци нешто сасвим друго. Поремећени односи између супружника често се рефлектују на избегавање ове обавезе. Ако дође до обуставе овог поступка у том делу постоји и кривично правна одговорност, јер не давање алиментације је кривично дело – рекла је суткиња Основног суда у Пријепољу задужена за породично право Зорка Пузовић.

Међутим, представница Удружења самохраних родитеља „Пан“ Нова Варош Биљана Бјелановић каже да када гледамо праксу и теорију – то су две различите ствари. Према њеним речима, када би се свако придржавао закона у нашој држави, све би било у реду, али, нажалост није тако.

Извор: foruminfo.rs

Опширније у видео прилогу:

Copyright © Центар за социјални рад Прибој 2013-2021. All Rights Reserved.