Вести

Побратими из Прилужја у Прибоју

Прибој је град на Тромеђи, на раскрсници култура и цивилизација, Прибој је град отворених погледа, град вредних и марљивих људи, Прибој је град младости и спорта, град добрих домаћина и гостопримљивих љиди, Прибој је град који има душу.

Прибој је град, индустрије, традиције и културе, који своје путнике - намернике дочекује увек отвореног срца и са најискренијим гостопримством.

Прибој тако данас, 30. октобра, дочекује своје драге госте, своје побратиме са Косова и Метохије. Прибој данас дочекује делегацију братске општине Вучитрн са седиштем у Прилужју, највеће српске енклаве на централном Косову где у тоталном окружњњу живи око 2.500 Срба,који упрксос свим потешкоћама и сталном страху за своју имовину, и пре свега безбедност, не желе да напусте прадедовска огњишта и гробове својих предака.

Повеља о братимљењу потписна је овог лета, тачније 19. августа на празник Преображења Господњег у Прилужју у порти истоименог храма на дан општинске и славе села.

Општина Прибој већ две године помаже житеље Прилужја на разне начине, а у тој подршци у фокусу су пре свега млади, углавном школарци, који су и реална будћност ове српске енекалве и којих се на срећу рађа све више јер је просек троје деце по брачном пару, и што је најбитније да остају да живе у Прулужју и тако не гасе своје породична огњишта.

Ово је прва и узвратна псопета делгације Прилужја Прибоју, јер је делегација града на Лиму већ неколико пута боравила у овој српској енкалви, не само као политичка већ и привредна делегација.

Данас у делгацији побратима са Косова и Метохије, чланови Привременог органа, директори јавних предузећа и установа, дома здравља, Центра за социјални рад, школа, вртића и наравно представници младих.

Copyright © Центар за социјални рад Прибој 2013-2021. All Rights Reserved.