Вести

Састанак представника "сигурних кућа" са потпредседницом Владе проф. др. Зораном Михајловић

Дана 27.11.2019. године у Влади Републике Србије одржан је састанак представника "сигурних кућа" са потпредседницом Владе проф. др. Зораном Михајловић. На састанку су договорени детаљи о даљој сарадњи, формирању мреже "сигурних кућа". Такође, договорено је да сви представници доставе своје потребе и предлоге за побољшање услова рада и превазилажење постојећих тешкоћа.


СИГУРНЕ КУЋЕ СУ УЗ ВАС

ЖРТВА ИМА ПРАВА ДА БУДЕ ЗАШТИЋЕНА, СИГУРНА И БЕЗБЕДНА.
СИГУРНЕ КУЋЕ СУ УЗ ВАС!


16 дана активизма у борби против насиља над женама је почетак глобалне кампање која траје од 25. новембра, а завршава се 10.децембра, Међународним даном заштите људских права. Међународни дан борбе против насиља над женама подсећа нас на брутално убијене сестре Мирабел које су се супротставиле тадашњем режиму.
На Међународни дан борбе против насиља над женама, сигурне куће у Србији поручују да свака жена има права да буде заштићена координисаним деловањем институција система које у својој надлежности имају рад са женама жртвама насиља, посебно насиља у породици (Истанбулска конвенција).
Упркос напорима које држава улаже кроз законски оквир, Владина тела за родну равноправност и сузбијање насиља над женама, и сензитивисање јавности, поражавају нас статистички подаци. У последњих 10 година, у породичном насиљу у Србији смртно је страдало вишеод 350 жена од којих се чак 2/3 уопште није обратило запомоћ институцијама. У 2018. години, 34 жена је страдало од насиља у породици, а током 2019. године 28. Само мали проценат жена (10%) које су доживеле насиље у породици добиле су специјализовану подршку у виду смештаја у сигурним кућама.
Уважавајући важност државне интервенције у спречавању насиља над женама , сматрамо да је неопходно да се:
- Спроводе превентивне кампање у циљу превазилажења родних стереотипа и предрасуда, који се заснивају на инфериорности жена и мушкараца,
- Обезбеде специјализоване услуге подршке женама и деци жртвама породичног насиља (сигурне куће, СОС телефони И сл..)
- Ојачају одговарајуће обуке запослених који се баве жртвама насиља,
- Одвоје одговарајућа финансијска средства у циљу системског решавања економске зависности жртава насиља.

Данас шаљемо јасну поруку свим грађанкама Републике Србије да су кроз међусекторску сарадњу и смештај у сигурним кућама заштићене и да је мрежа подршке све јача и јединственственија.

Copyright © Центар за социјални рад Прибој 2013-2021. All Rights Reserved.