Вести

Посета државне секретарке за бригу о породици и демографију

У радној посети Прибоју 23. септембра, боравила је државна секретарака у Министарству за бригу о породици и демографију, Милка Миловановић Минић, где је са руководством општине Прибој разговарала о демографској ситуацији у овој локалној самоуправи и могућностима да се она унапреди и побољша.

"Општина Прибој ће у наредној буџетској години значајно повећати издвајања за мере популационе политике, од садашњих седам на око 30 милиона динара, мада је став руководоства локалне самоуправе, да ће дугорочне мере економске стабилности, ипак дати боље резултате.", истакао је председник општине Прибој и додао да је уместо тренутних издвајања, боље створити услове за запослење жена, а сигурна егзистенција ће их оснажити за стварање или проширивање породице.

Новоформирано Министарство за бригу о породици и демографији је стратешко министарство државе Србије, јер је демографска ситуација и у нашој земљи али и Европи, све лошија. Природни прираштај је врло низак, становника на овим просторима све је мање, па иако то стање није од јуче, већ траје деценијама, држава је одлучна да се то питање, ипак дугорочно и промени и побољша.

"Држава Србија је одлучна да стане на пут економским миграцијама и то тако што ћемо допринети бољим демографским приликама на локалу. Одлићан пример праксе у Прибоу је формирање и финансирање нове социјалне установе, како би могло да настави да живи већ оформљених пет веома битних услуга социјалне заштите. Пример за истицање је и улагање у нова радна места, где би се запослила нова, углавном женска, радна снага.", рекла је државна секретарка Миловановић Минић.

"Демографија није тема за дневно-политичку расправу, демографска политика се води на дуже стазе.", закључила је државна секретарка.

Државна секретарка обишла је и Центар за социјални рад Прибој, где је упрацво наишла на примере добре праксе, који ће, како је истакала, бити коришћени као позитивни пример у нашој земљи.

Наиме, локална самоуправа у Прибоју је, међу реткима у Србији, својим правовременим деловањем, продужила живот социјалним услугама, за сада пет услуга социјалне заштите, од којих неке, функционишу и готово две деценије.

„Свака средина има своје специфичности, али је и празник, 8. март, прилика да подсетимо на потенцијале наших дама, које свакако имају, али који још увек у довољној мери, не долазе до изражаја. Али, задовољна сам, јер се ствари одвијају у жељеном правцу. " рекла је по вереница Бранкица Јанковић.

И ове године, настављена је осмомартовска традиција, да повереница о правима жена, разговара у друштву дипломатксих представница земаља где је ова тематика системски уређена, а то су овога пута биле амбасадорке Аустралије и Велике Британије, које су задовољне предузетим актвностима на пољу равноправности полова.

Добродошлицу уваженим дамама са делима својих руку, домаћом храном и народном радиношћу, пружиле су чланице УЖ „Сачувајмо село“.

Copyright © Центар за социјални рад Прибој 2013-2021. All Rights Reserved.